EXPERT VIEW

Fysiektrainer

Kristof Huts 

LEES MEER

 

Kristof Huts is naast zijn job als docent aan de Universiteit Brussel en Hasselt al 2 jaar Fysiektrainer bij de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Sinds 2006 begeleidt hij atleten met een wereld- of zelfs Olympische droom in het zeilen, atletiek, judo, gymnastiek, BMX …

“Don’t live a life of imitation”

Fysiektrainer – What’s in a name

Kristof staat in voor alles wat fysieke training is. Dit gaat van ondersteuning tijdens de sportspecifieke bewegingsanalyses, tot het uitvoeren van lichaamsscreenings, opmaken van de trainingsplanning, begeleiden van de fysiektrainingen, overleg met trainers, monitoren van trainingsresultaten … Hij werkt al meer dan 12 jaar samen met zijn 2 mentoren (Titi en Frank) waarmee hij ondertussen een hecht team vormt.

“Gymfed is heel leuk, maar de Olympische campagne met Evy Van Acker en haar medaille als kers op de taart was fantastisch. Ik hoop dat mijn expertise en gedrevenheid kunnen bijdragen tot nieuwe Olympische successen tijdens de Olympische Spelen van 2020!“

De rol van een fysieke trainer

In een ideale situatie zorgt een fysiektrainer ervoor dat een sporter op alle vlakken efficiënter kan bewegen. Hierdoor kan de sporter niet alleen beter maar ook langer zijn sport beoefenen en vermindert de kans op overbelastingblessures. Een positieve bijdrage leveren aan wat een persoon in zijn/haar sport nodig heeft, betekent dat je de sterktes uitlicht en de zwaktes aanpakt.

Conditie, wat is dat nu eigenlijk?

Conditie verwijst voor Kristof vooral naar de uithouding-gerelateerde component van fysiektraining (cardiovasculair). Maar er is veel meer nodig vooraleer men over een echte atleet kan spreken: o.a. kracht, lenigheid, lichaamsperceptie, coördinatie, stabiliteit, controle, evenwicht …

Waarom is fysieke training belangrijk voor sporters?

Omdat medisch verantwoorde fysieke training je sportieve prestatie kan ondersteunen door:

Wat is het belangrijkste voor een sporter om een goede fysiek op te bouwen?

De sporter dient in evenwicht te zijn. Dit kan je verwezenlijken door de sterke en zwakke punten van een atleet in kaart te brengen en van hieruit concrete trainingsdoelstellingen te bepalen. Nadien kan de belastbaarheid van de sporter verder ontwikkeld worden.

Gezonde levensstijl versus conditie

Het aantal trainingen en de frequentie van die trainingen hangen sterk af van de energie die je ervoor nodig hebt en ervoor kunt opbrengen. Veel slaap, gezond eten en veel water drinken zijn cruciale factoren om een goede fysiek op te bouwen. Het een kan onmogelijk zonder het ander.
Om je spieren snel te laten herstellen is het bijvoorbeeld van groot belang dat voldoende voedingsstoffen en water opgenomen worden. Zonder goed herstel kan er immers geen sprake zijn van opbouw.

Basisconditie, bestaat dat?

Iedere persoon heeft genetisch een aantal talenten/eigenschappen meegekregen. De één heeft meer aanleg om goed te zingen, de ander kan makkelijk dingen onthouden en nog een ander beschikt van nature over een goede fysieke conditie. Aan zijn/haar genetische achtergrond kan niemand van ons veel veranderen. Maar, het is wel zo dat afhankelijk van welke stimulus een persoon krijgt tijdens bepaalde periodes in zijn/haar leven, deze genetische voorbestemdheid al dan niet maximaal ontplooid kan worden. Zo weten we dat de periode tussen 0-6 jaar optimaal is om coördinatie te ontwikkelen of dat vlak na de groeipiek zich een opportuniteit aanbiedt om je krachtpotentieel maximaal te laten ontplooien. Worden tijdens deze periodes echter geen, te weinig of verkeerde stimuli aangeboden, dan gaat dit genetisch potentieel in grote mate verloren.

Met welke sport krijg ik een betere fysiek?

Welke sport goed is voor iemand hangt sterk af van persoon tot persoon en wat ieders lichaam aan kan (belastbaarheid). Theoretisch gezien kunnen alle sporten goed zijn, zolang je maar niet overdrijft, rustig opbouwt en goed luistert naar je eigen lichaam. Variatie/afwisseling tussen verschillende sporten blijft waarschijnlijk de beste optie!

Het belang van een hartslagmeter

Door het meten van de hartslag bekom je een objectiever beeld van de cardiovasculaire intensiteit van een training. De hartslagmeter stelt de sporter ook in staat om trainingen (bv. cardio) af te werken aan een door de trainer bepaalde intensiteit. Hiervoor dient de sporter enkel te trainen binnen de aangegeven hartslagzone. Bijvoorbeeld extensieve duurtraining tussen 60-70% van de maximale hartslag. De maximale hartslag van een sporter kan theoretisch berekend worden aan de hand van de volgende formule (Maximale hartslag = 220 – leeftijd), maar een correcter resultaat kan bekomen worden tijdens een (sub)maximale inspanningstest.

TIPS & TRICKS

1

Train je lichaam in evenwicht (voor/achter, boven/onder, links/rechts)

2

Train doelgericht ➔ Bepaal zo objectief mogelijk wat veranderd moet worden

3

Train op je zwakke punten en focus niet alleen op je sterke punten

4

Zorg voor een gezond dagritme (slapen, eten) ➔ regelmaat is uiterst belangrijk!

4

Drink voldoende water: 1,5l – 2l is echt niet overbodig!

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send