Q&A

Belgisch kampioenen
Trampoline Synchroon 2018

Joris Geens & Simon Debacker

(Sterk & Lenig Drongen – Lenig & Vlug Beveren Leie)

LEES MEER

 

In mei werd het duo Belgisch kampioen Synchroon en in oktober sprongen ze een nieuw Belgisch record op de Loulé World Cup. 2018 Is duidelijk een goed jaar voor de twee trampolinespringers. Ook op het afgelopen WK in Sint-Petersburg kwamen de jongens in actie. Hoe ze het er daar vanaf brachten lees je in Looking Back WK TU TRA.

Q : Welke job hebben jullie?

J /  Ik sta mee aan het hoofd van een Belgisch circuscompagnie die zowel trampolineshows als andere acrobatische acts brengen op talloze evenementen in heel Europa.

S / Ik ben consultant voor Altran bij Johnson & Johnson.

Q : Hoelang kennen jullie elkaar al en hoelang springen jullie al synchroon samen?

J / We hebben elkaar leren kennen toen ik op 12-jarige leeftijd de overstap maakte van mijn club in Duffel naar de club van Simon in Beveren-Leie. Toen werden we trainingsmaatjes. Helaas hadden we toen allebei andere synchroonpartners. Pas in 2015 zijn de puzzelstukken in elkaar gevallen en zijn we een synchroonpaar geworden.

S / We go way back. Joris is afkomstig van Duffel maar als jongetje van 12 jaar maakte hij elk weekend de treinreis naar het verre West-Vlaanderen om bij Lenig en Vlug in Beveren Leie te komen trainen. Van toewijding gesproken!

Q : Hoeveel keer per week trainen jullie?

J / We trainen ongeveer 4 tot 6 keer per week samen. Dat hangt natuurlijk ook af van wat mogelijk is in combinatie met onze voltijdse job. In aanloop naar grote wedstrijden zoals een EK of WK proberen we het aantal trainingen op te drijven!

S / Standaard heb ik 4 trainingen per week, dan is de combinatie met werken vol te houden. Op het synchroonspringen zelf trainen we niet al te veel. Het is belangrijker dat we beiden onze oefeningen beheersen en dan is het in aanloop naar een wedstrijd voldoende om dit met een paar trainingen op elkaar af te stemmen.

Q : Hoe is jullie band naast de trampoline?

J / Als je elkaar al zo lang kent, is het normaal dat je ook een goeie band krijgt naast de trampoline. Helaas hebben we allebei een drukke agenda en is er weinig tijd om veel leuke activiteiten samen te doen. Toch spreken we af en toe af om iets te gaan eten of dergelijke.

S / Ook naast de trampoline hebben we een goede band en kunnen we het goed met elkaar vinden. Dat is ook nodig als je er wil staan als synchroonpaar. We hebben elk een druk schema maar als de gelegenheid er is, laten we de kans op een bijeenkomst zeker niet liggen.

Q : Is de bijdrage van jullie coach belangrijk of leren jullie jezelf voornamelijk sprongen aan?

J / Een coach speelt altijd een belangrijke rol in de carrière van een atleet. Vroeger was dat vooral bij het geven van technische feedback maar nu we wat ouder zijn kunnen we onszelf goed bijsturen. De coach helpt ons wel om de laatste details helemaal op punt te zetten. Ook de motiverende rol van de coach om te blijven geloven in onszelf is niet te onderschatten.

S / De bijdrage van mijn coach Philippe Decavel is natuurlijk heel belangrijk en met het verhoogde trainingsvolume in aanloop naar de selectietesten en het WK hebben ook Bieke Decavel en Dieter Coudijzer zeker een grote bijdrage gehad aan de trainingen. Veel nieuwe sprongen leren wij niet meer aan. We kunnen namelijk nog heel wat meer sprongen dan diegene die we in onze wedstrijdreeksen laten zien. Het vernieuwen komt er vooral op neer om de sprongen met nog meer moeilijkheidswaarde eerst voldoende te perfectioneren en ons ervan te verzekeren dat we ze stabiel in een oefening kunnen brengen alvorens we ze op wedstrijd gaan uitvoeren.

Q : Mocht jullie hobby niet trampolinespringen zijn, wat zou die dan wel zijn?

J / Een sport waar ik mijn energie in kwijt kan misschien? Ik kan het me moeilijk voorstellen, een leven zonder trampoline. Verder vind ik het leuk om snooker te spelen. Dat zou eventueel een leuke hobby kunnen zijn.

S / Ik doe veel sporten graag; een ritje met de koersfiets of mountainbike zijn altijd tof. Van tijd tot tijd speel ik ook al eens graag een voetbalmatch.

Q : Een WK-selectie behalen, was dat jullie hoogste doel?

S / Het WK halen was een belangrijk doel voor dit jaar. Het was ook mooi dat we de selectie konden halen op een World Cup. We willen op dat WK natuurlijk ook wel presteren en hopen stiekem dat er een finaleplaats in zit. Maar ons ultieme doel blijft toch een deelname aan de World Games in 2021 waarvoor we ons op het volgende WK in 2019 willen proberen plaatsen!
➔ Check ‘Looking Back WK TU TRA’ en ontdek hoe Joris en Simon het er vanaf brachten op het WK!

J / Samen naar het WK gaan was voor ons dit jaar inderdaad het belangrijkste doel. Maar zoals Simon al zei, mikken we op een deelname aan de World Games in 2021.

Joris & Simon in het kort

Leeftijd:
J / 27 jaar
S / 24 jaar
Lievelingskleur:
J / Blauw, de blauwe kleur van de valmatten en beschermranden van de trampoline is ondertussen een heel vertrouwde kleur
S / Oranje maar niet als het op sportkledij aankomt 😉
Lievelingseten:
J / Kip, appelmoes en kroketjes
S / Frieten!
Droomwagen:
J / Een die nooit in de file staat
S / De Bentley Continental GT supersports

– Ons levensmotto –

“Bounce, eat, sleep, repeat!”

Q : Mocht jouw springpartner een emoticon zijn, welke zou dat dan zijn?

J / 🙃

S / 😛

Q : Je mag één superkracht kiezen, welke kiezen jullie?

J / Liefst van al zou ik echt willen kunnen vliegen.

S / Hyper-intelligentie: voor elk probleem een oplossing kunnen bedenken.

Q : Mochten jullie niet in België leven, in welk land zouden jullie dan graag wonen en waarom?

J / Maakt niet zoveel uit. Zolang het maar een mooi en warm land is en er trampolines staan. Portugal lijkt me misschien wel wat!

S / Doe mij dan maar het Zuiden van Frankrijk. Ik vind het een mooi land, de taal spreek ik al behoorlijk goed en het niveau van hun trampolinespringers is ook heel hoog. Goed kunnen trainen en in een mooie omgeving wonen, klinkt me als muziek in de oren.

Aviga - www.aviage-store.be

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send