LOOKING BACK

WK Ritmiek

LEES MEER

 

Maar liefst 362 elegante gymnasten verzamelden in september in de Bulgaarse hoofdstad Sofia voor het wereldkampioenschap Ritmiek. Onder hen ook 3 Belgische meisjes, waardoor ons land voor het eerst sinds een aantal jaren weer kon deelnemen aan de teamcompetitie. Daarin brengen 3 meisjes in totaal 10 oefeningen (3 x hoepel, 3 x bal, 3 x knotsen en 3 x lint).

Maar liefst 362 elegante gymnasten verzamelden in september in de Bulgaarse hoofdstad Sofia voor het wereldkampioenschap Ritmiek. Onder hen ook 3 Belgische meisjes, waardoor ons land voor het eerst sinds een aantal jaren weer kon deelnemen aan de teamcompetitie. Daarin brengen 3 meisjes in totaal 10 oefeningen (3 x hoepel, 3 x bal, 3 x knotsen en 3 x lint).

De Waalse Sanna Delbeke turnde met hoepel en bal en de Vlaamse meisjes Aya Courouble (Happy Gym) en Vanina Van Puyvelde (Forza Ritmica Gent) brachten de vier tuigen. Voor onze meisjes was het hun eerste wereldkampioenschap, wat met extra stress, onzekerheid en de nodige emoties gepaard ging. Jammer genoeg slopen er hier en daar wat foutjes in en zo sloten ze de wedstrijd af als 34ste land.

Aya Courouble kennen jullie misschien nog van Belgium’s Got Talent, waar ze Ritmiek met een hoog showgehalte bracht. Het artistieke onderdeel is ook tijdens de wedstrijdoefeningen een sterk punt van haar, maar een WK is toch iets helemaal anders dan een TV-programma. Aya kende een goede start en wist de eerste drie dagen degelijke oefeningen neer te zetten met hoepel, bal en knotsen, maar tijdens dag vier ging het mis bij het lint. Zo eindigde ze op de 91ste plaats allround.

“Het WK in Sofia was voor mij een grote en onvergetelijke ervaring. Ik had immens veel stress op mijn allereerste wereldkampioenschap maar gelukkig verliep alles goed. Al waren mijn oefeningen lang niet perfect, ik heb geleerd om de stress van me af te zetten en gewoon te genieten van het moment!”
Aya Courouble

Stadsgenote Vanina Van Puyvelde keek heel erg uit naar dit WK “Het moment dat je op de mat staat, vergeet je even alles: alle mensen rondom je, de jury’s … het enige waar je dan nog aan denkt is je tuig. Het is vanaf dat moment gewoon genieten”. Ze bracht heel degelijke oefeningen met hoepel en knotsen, maar had het moeilijker met bal en lint. Voor Vanina was het meteen ook haar laatste individuele wedstrijd, want zij gaat studeren en zal haar studies enkel combineren met groepsoefeningen en training geven aan jonge gymnasten.

“Ik ben in tranen uitgebarsten na mijn laatste oefening. Alle stress viel van me af bij het besef dat dit voor mij de laatste wedstrijd was. Het werd een onvergetelijke week gevuld met oprechte emoties en blijdschap.”

“To watch me perform is to hear my heart speak”
Vanina Van Puyvelde

Rusland valt opnieuw in de prijzen

Wanneer we naar de hoogste regionen van het klassement kijken, zien we – what’s new?! – dat Rusland met alle prijzen ging lopen. Zij wonnen met grote voorsprong het landenklassement en Dina Averina won de individuele competitie, de hoepelfinale, balfinale en knotsenfinale. Haar landgenote Aleksandra Soldatova was de beste met lint, want daar kwam Dina niet in actie. Zij vond echter dat haar tweelingszus (Arina – huidig Europees Kampioene) meer verdiende en overhandigde op het podium na de hoepeloefening haar gouden medaille aan haar zus die daar brons behaalde.

Bij de groepsoefeningen werd de suprematie van Rusland echter doorbroken en zagen we nieuwe landen op het podium klimmen. Zo werd Bulgarije wereldkampioen met de oefening met 5 hoepels en was de titel in de oefening met 3 ballen en 2 touwen voor Italië.

The Longines Prize for Elegance

Dit jaar ging The Longines Prize for Elegance op het 36ste wereldkampioenschap Ritmiek in Sofia naar de Russische Aleksandra Soldatova. De officiële partner van het WK in Sofia, Longines, was trots bij het uitreiken van de prijs. Aleksandra onderscheidde zichzelf door haar enorme elegantie, harmonie en attitude tijdens de allroundfinale.

Ethias - www.ethias.be/sport

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send