EXPERT VIEW

Topsportcoördinator

Sarah Heirwegh 

LEES MEER

 

Sarah Heirwegh is al 4 jaar Topsportcoördinator op GO! Atheneum Voskenslaan te Gent. Ze ondersteunt topsporters om hun combinatie van sport en school zo vlot mogelijk te laten verlopen, ook als ze op stage zijn of wedstrijden hebben in het buitenland. Ze maakt onder meer planningen op, helpt leerlingen met studietips of zorgt ervoor dat ze het overzicht niet verliezen.

“Wees ambitieus, werk hard, en doe wat je graag doet.”

DO -or- DON’T

DOTo-do lijstjes?

Het geeft rust in je hoofd als je weet dat alles wat je moet afwerken ergens staat neergeschreven. Zo heb je minder kans om iets te vergeten en krijg je zicht op je totale takenpakket.

DOSchema’s maken?

Afhankelijk van de situatie kan je gebruik maken van schema’s. Een samenvatting van een deel leerstof kan bijvoorbeeld perfect in een schema. Ook om snel een goed overzicht te krijgen is een schema vaak handig.

DON'TStuderen van een scherm?

Als je studeert van papier ben je veel actiever bezig. Je kan belangrijke zaken aanduiden, je kan er iets bijschrijven, je kan gemakkelijk een aantal pagina’s terugdraaien, je kan verschillende blaadjes naast elkaar leggen … Wanneer je van je scherm studeert ben je veel passiever en is de kans groter dat je de leerstof onvoldoende hebt verwerkt.

DON'T’s Nachts studeren?

We hebben een bioritme dat erop gesteld is om ’s nachts te rusten. Wanneer je dan aan je hersenen vraagt om iets te studeren of te onthouden heeft dat veel minder kans van slagen dan wanneer je studeert op een moment dat je normaal altijd actief bent. Ik raad vaak aan om in de voormiddag te studeren. Dan ben je het meest fris!

DOGezond eten bij het studeren?

Gezond eten is goed voor je hele lichaam, dus ook voor de hersenen. Wanneer je ongezond gaat eten, en te veel vetten en suikers binnenkrijgt kan je je minder goed concentreren, en is de ‘onthoudcapaciteit’ van je hersenen veel minder. Ook te veel of te weinig eten is nefast om goed te kunnen studeren. Evenwichtig eten is dus altijd de boodschap.

DON'TTv / radio op de achtergrond?

Studenten geven vaak aan dat ze achtergrondlawaai nodig hebben om te studeren, maar toch is het zo dat dit de concentratie naar beneden haalt. Hoe rustiger de omgeving, hoe beter. Je zou ervan schrikken hoe hard je lichaam moet werken om de prikkels van tv en radio uit te schakelen.

Veelgestelde vragen

Q / Sport ik best voor, tijdens of na het studeren?

 

Sporten is een goede uitlaatklep, en zorgt ervoor dat je je zinnen even volledig kan verzetten. Het moeilijkste is om weer gemotiveerd en geconcentreerd aan de slag te gaan na het sporten. Vaak vertonen studenten dan uitstelgedrag. Ken jezelf, wees eerlijk met jezelf en kies dan zelf of je sport voor of na het studeren.

Q / Ik heb enorme faalangst, hoe ga ik hier best mee om?

 

Voorzie een realistische planning, bouw herhalingsmomenten in en informeer je goed over wat er bij elk vak verwacht wordt. Dit maakt je rustiger. Leg de toetsen die je tijdens het jaar maakte naast je, maak ze opnieuw en noteer een aantal werkpunten voor jezelf. Wanneer je deze hebt opgelost, kan je je eventueel nog eens laten ondervragen. Lukt dit goed, accepteer dan dat je de leerstof echt wel kent.

Q / Hoeveel uur per dag studeer ik nu best?

 

Dat hangt van een heleboel factoren af. Door één keer iets te studeren zit het niet in je hoofd, of ken je het onvoldoende actief. Je bouwt dus best herhalingsmomenten in en vult je studieschema op een realistische manier aan. Planning en voorbereiding zijn de sleutel tot succes. Dit is zo in je sport en ook bij het studeren.
De ene dag kan je bijvoorbeeld voldoende hebben met 2 uur studeren, de volgende dag kan dat 5 uur of meer zijn.

Q / Markeren en onderstrepen of luidop opzeggen?

 

Beide, maar in een andere fase van het leerproces. Wanneer je de leerstof een eerste keer doorneemt kan je zeker met de markeerstift aan de slag gaan. In een latere fase, bij het effectieve instuderen, kan luidop je leerstof vertellen zeker een goede methode zijn. Ik raad ook altijd aan om tijdens het studeren alle oefeningen opnieuw te maken en veel te schrijven.

TIPS & TRICKS

1

Leg je gsm weg en zet het geluid uit zodat je je volop op je leerstof kan concentreren.

2

Maak een begrippenlijst. Zo kan je nog snel even checken wat dat ene woord nu weer wil zeggen.

3

Start tijdig met je voorbereidingen.

4

Wees eerlijk tegen jezelf wanneer je een planning opstelt.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send