SPOTLIGHT

INTERNATIONAL

LEES MEER

 

Canadese O’Brien (21) gaat de strijd aan met kanker

Tamara O'Brien (tweet)De Canadese gymnaste Tamara O’Brien behaalde op de World Games in Wroclaw (Polen, juli 2017) haar beste resultaat ooit. Op de dubbele minitrampoline won ze de zilveren medaille, na de Amerikaanse Paige Howard. Na een korte vakantie hervat ze haar trainingen. Ze is erop gebrand om nog beter te doen op het wereldkampioenschap in november. Op een avond voelt ze tijdens het tv-kijken een knobbeltje. In oktober velt een biopsie het harde verdict: huidkanker. Tot op heden heeft ze al 5 operaties ondergaan om lymfeklieren te verwijderen. Ze wacht nu op verdere behandelingen. O’Brien is vastberaden om de strijd tegen de kanker te winnen en hoopt op een dag opnieuw op topniveau te kunnen springen. We wensen het haar van harte toe!

Russische comeback-kids

Op de Russische Kampioenschappen in april stonden Viktoria Komova en Aliya Mustafina (allebei 23) voor het eerst weer samen op de wedstrijdvloer. Beide dames turnden – voor hun doen – basisoefeningen. De tweedaagse competitie werd overtuigend gewonnen door Angelina Melnikova met een hoog puntentotaal van 113,497. Melnikova scoort op dag 1 zelfs 57,7 punten. Simakova is tweede met 110,097. Het brons gaat met nipte voorsprong naar Komova. Ze haalt het met 0,1 punt van Mustafina (108,120 versus 108,030). Straffe resultaten voor de twee ‘veteranen’, zeker als je weet dat Mustafina nog geen 10 maanden geleden beviel van haar eerste kindje. Dat belooft voor de toekomst!

Marina Chernova (22) doet het weer

Op het WK Acrogym in Antwerpen (april 2018) schrijft de Russische superster, Marina Chernova, geschiedenis. Ondanks haar 22 lentes is ze al een legende: ze is de eerste persoon in de 44-jarige geschiedenis van het WK acro die er in slaagt om drie keer goud te winnen in de gemengd paar-competitie. In 2014 won ze het WK in Frankrijk met haar partner Revaz Gurgenidze. Twee jaar later deed ze dat staaltje nog eens over met haar huidige partner Georgii Pataraia (in Putian, China in 2016). Het succes went echter niet. Na hun fantastische oefening in Antwerpen kregen ze een uitmuntende score, waarna de tranen van geluk over Chernova haar wangen stroomden. Het Russische gemengd paar is onklopbaar: hun moeilijkheid ligt meer dan een half punt boven die van de concurrentie en ook met hun uitvoeringsscore overklassen ze de concurrenten. Knap van onze Marte Snoeck en Bram Roettger, die in deze competitie het brons wegkaapten.

Fragapane scheurt achillespees

De Britse Claudia Fragapane (20), kan door een gescheurde achillespees haar titel niet verdedigen op de Commonwealth Games (Gemenebestspelen) in Australië. In 2014 was ze nog de grote ster op deze kampioenschappen: ze won goud met haar team, allround én ze behaalde ook de titel op sprong en grond. De allround finale op de Commonwealth Games in april werd gewonnen door de Canadese Ellie Black, die in 2014 goed was voor zilver. Afgelopen november won Fragapane nog het brons in de grondfinale en Black zilver allround op het WK in Montréal.

Video uit NCAA gaat weer viraal

College gymnastics is bijzonder populair in Amerika. In de NCAA (National Collegiate Athletic Association) strijden de beste gymnasten van de verschillende universiteiten tegen elkaar. De grondoefeningen zorgen telkens voor heel wat spektakel. Dit jaar is de oefening van Katelyn Ohashi (UCLA – Universiteit van Los Angeles) een ware hit op internet. De video van haar grondoefening op een mix van Michael Jackson-hits (inclusief moonwalk!) werd al meer dan 52 miljoen keer bekeken op Facebook. Op het Nationaal kampioenschap eind april won ze met een score van 9.9625 (op 10) de nationale titel (gedeeld met Maggie Nichols, die uitkomt voor de Universiteit van Oklahoma). Ohashi is niet zomaar de eerste de beste: in 2013 won ze de American Cup, voor haar landgenote, Olymisch kampioene Simone Biles.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send