Q&A

Topsport gymnast
Toestelturnen meisjes

Axelle Klinckaert

(GymMax)

LEES MEER

 

Axelle Klinckaert begon met gymnastiek toen ze 6 jaar oud was. In de club GymMax leerde ze de eerste kneepjes van het vak. Vandaag is deze 18-jarige gymnaste uitgegroeid tot één van de beste turnsters van België. Na een lange periode van blessures staat dit springfenomeen opnieuw waar ze thuishoort: op de turnmat. Wij vroegen hoe het met haar gaat.

Hoe was het om na de lange periode van revalidatie eindelijk terug op 100% te kunnen turnen?

Ik vond het super om eindelijk terug te zijn en opnieuw het beste van mezelf te kunnen geven. De bevestiging die ik kreeg van publiek en jury gaf me een gerust en bevestigend gevoel. Ik heb opnieuw zelfvertrouwen en hoop dat de grote blessures nu uitblijven.

Wat was voor jou het moeilijkste moment in de afgelopen periode?

Het moeilijkste moment was toen het beter ging met mijn knie en ik terug mocht beginnen turnen, waarna bleek dat een andere blessure de kop opstak. De pezen van mijn beide knieën begonnen weer meer pijn te doen en ik moest het opnieuw rustiger aandoen. Zeer vervelend!

Wat betekent de gouden medaille van de World Cup in Doha voor jou?

Die betekent zeer veel voor mij. Ik vond het geweldig om op dat podium te staan. Ik had het ook totaal niet verwacht, dus dan is de bevestiging des te groter! Ook mijn zelfvertrouwen kreeg opnieuw een serieuze boost!

Welke volgende wedstrijden staan er op de planning?

De eerstvolgende grote competities dit jaar zijn het Europees Kampioenschap in Glasgow (GBR) waar we toch graag top 5 zouden eindigen met het team. Later op het jaar dan het wereldkampioenschap in Doha (QAT) waar ik het toch super zou vinden om in de top 10 te eindigen. Individueel zou ik graag nog enkele toestelfinales binnenhalen en hoop ik wel op een medaille op het EK aan grond. Alles staat natuurlijk in teken van de Spelen in Tokio in 2020.

Mocht je niet turnen, welke sport zou je dan doen?

Mocht ik niet turnen dan zou ik waarschijnlijk paardrijden, ik hou wel van die dieren en het lijkt me ook een toffe sport!

Moest je een andere discipline kiezen, welke zou dat dan zijn binnen de gymnastiek?

Ik zou voor Acro gaan. Toestelturnen is een individuele sport, terwijl je bij Acro partners hebt waar je alles samen mee doet. Dat teamwork lijkt me wel tof!

Wat doe je graag in het weekend naast turnen? Heb je nog andere hobby’s?

In het weekend ga ik graag shoppen met vriendinnen. Ik vind het ook fijn om mensen op te zoeken waar ik tijdens de week geen tijd voor heb, omdat ik dan op internaat zit in Gent.

Axelle Klinckaert

Axelle in het kort

Leeftijd:
18 jaar
Woont in:
Oudegem
Lievelingskleur:
paars
Lievelingsdrankje:
water
Lievelingseten:
pasta & ananas
Huisdier:
poes
Laatste medaille:
Zilver op het Belgisch kampioenschap 2018 in Izegem

– Axelles levensmotto –

“Geloof altijd in jezelf en geef niet op. Een mindere dag betekent niet dat je het niet kan, morgen is er een nieuwe dag met nieuwe kansen!”

Weet je al wat je volgend jaar gaat studeren? Hoe zie je de combinatie topsport en school eens je aan unief/hogeschool zit?

Wat ik volgend jaar ga studeren weet ik nog niet zeker, maar dat ik ga studeren staat wel vast! Ik besef goed dat het niet gemakkelijk zal worden. De leerstof zal een pak meer zijn dan in het middelbaar en ook de combinatie topsport en hoger onderwijs zal veel energie van mij vergen. Maar ik kijk er wel naar uit en ga mijn uiterste best doen!

Je op Harry Potter geïnspireerde oefening verovert het internet. Wat vind je daarvan?

Iedereen kent Harry Potter, dus het is wel grappig dat het internet dit oppikt. Het is natuurlijk de combinatie van de muziek en de choreografie van Irina Shadrina die alles compleet maakt. Ik vind het fijn dat zoiets in de kijker komt zodat onze sport de aandacht krijgt die ze verdient! Dat dat nu net mijn oefening is, maakt niet zoveel uit. ☺

Werk je aan nieuwe elementen?

Zeker weten! Ik werk momenteel aan nieuwe elementen op alle toestellen. Om een voorbeeld te geven: ik oefen op een nieuwe opsprong aan balk. Om mee te kunnen draaien aan de top moet je je niveau voortdurend naar een hoger niveau tillen en dat kan alleen maar door het toevoegen van nieuwe elementen of combinaties.

Plaats de 4 toestellen in je lievelingsvolgorde.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send