EXPERT VIEW

Blessurepreventie bij sporters

Wouter Taurin

LEES MEER

 

Wouter Taurin is topsportkinesist en werkt al 6 jaar in opdracht van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Hij neemt de meisjes juniores & seniores Toestelturnen onder zijn vleugels. Wouter is part of the team en mist geen enkele grote competitie van de gymnasten. Daarnaast kan je hem vinden bij FISIX, een praktijk voor musculoskeletale kinesitherapie, orthopedische revalidatie en training.

Prevention is the key to performance!

Wat is blessurepreventie en waarom is het noodzakelijk?

Je kunt het heel ruim zien en dus eigenlijk stellen dat blessurepreventie alles inhoudt wat er voor kan zorgen dat je je minder kwetst. Blessurepreventie is dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk maar ook zo goed mogelijk kunt sporten.

Welke rol kan kinesitherapie hierin spelen?

Je kan naar de kine gaan om je lichaam bijvoorbeeld op bepaalde plaatsen leniger of beweeglijker te maken. Dit kan door specifieke oefeningen of door manuele therapie. Ook oefeningen om je lichaam op bepaalde plaatsen sterker te maken, kunnen helpen om minder blessures te hebben. Op regelmatige basis eens een bezoekje aan de kine brengen, kan dus zeker geen kwaad.

In de Topsportschool te Gent krijgen de gymnasten verschillende schema’s met oefeningen om sterker te worden maar ook om minder blessures op te lopen. Zij komen ook regelmatig op consultatie bij de kine om hun blessures aan te pakken, maar dus zeker ook om deze te voorkomen.

Gezond sporten, hoe doe je dat?

Als we specifiek kijken naar gymnastiek in het algemeen, dan zijn er voor mij een aantal zaken belangrijk. Met een goede techniek voorkom je al zeer veel problemen. Om je techniek goed te krijgen, zal een goed evenwicht tussen kracht, lenigheid en coördinatie zeker helpen. Je bereidt je lichaam dus best voor op turnen door regelmatig aparte kracht-, lenigheids- en coördinatietraining in te plannen in je trainingsschema. Spits je hierbij niet enkel toe op héle specifieke zaken betreffende gymnastiek, maar ook bewegingen die op het eerste zicht niets met gymnastiek te maken hebben. Zo maak je je hele lichaam sterker, wat het aantal blessures beperkt.

Een andere heel belangrijke factor in blessurepreventie is vermoeidheid. Goed uitgerust aan een training beginnen is zeer belangrijk. Ook  voldoende variëren in bewegingen en elementen zorgt ervoor dat je je lichaam niet te veel belast op dezelfde manier.

Is er een verband tussen voeding en blessurepreventie?

Gezond eten is zeer belangrijk, niet enkel voor blessurepreventie maar ook simpelweg om beter te presteren. Gezond eten zorgt ervoor dat je lichaam meer brandstof heeft. Dat leidt tot betere prestaties, maar zorgt er ook voor dat je sneller recupereert. In de vorige editie heeft mijn collega Inge De Ridder jullie reeds wat meer uitleg gegeven hoe je dit best aanpakt.

Het wordt zomer. Is het gezond om te sporten bij hogere temperaturen?

Ik vind dat je sporten bij hoge temperaturen beter vermijdt, tenzij het in functie is van een wedstrijd. Als je toch gaat trainen, dan zorg je er best voor dat je rustig traint en voldoende rust, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de warmte. In functie van een wedstrijd kan je hier dan best een aantal maal op trainen, zodat je dit stilaan gewoon wordt. Voldoende drinken is dan zeker heel belangrijk, om je lichaam voldoende te kunnen laten afkoelen. Water over je hoofd gieten is bijvoorbeeld helemaal niet voldoende.

5 TIPS & TRICKS

om blessures te voorkomen

 

OPWARMEN

Een goede opwarming vermindert op zich al de kans op blessures en is een essentieel onderdeel van de training. Opwarmen doe je om jezelf geleidelijk aan voor te bereiden op de inspanning. Je denkt rustig na over wat de training zal brengen.

VARIATIE

Train niet altijd op dezelfde dingen. Er zijn zoveel verschillende spiergroepen in het menselijk lichaam dat je genoeg verschillende oefeningen kan doen. Train ook niet altijd op of met dezelfde toestellen. Variatie is de sleutel tot succes!

WEES UITGERUST

Het lijkt evident, maar het is echt uiterst belangrijk. Wees uitgerust vooraleer je aan een training begint. Niets gevaarlijker om een blessure op te lopen dan een verstrooide en onoplettende geest.

TECHNIEK

Om blessures zoveel mogelijk te vermijden, is het cruciaal om de juiste techniek te hanteren. Voer je oefening correct uit met de techniek die je coach je heeft aangeleerd. Maak er vooral niet je eigen versie van.

CONCENTRATIE

Concentratie, concentratie, concentratie! Wanneer je je concentreert op je oefening, is er minder kans op fouten en loop je dus ook minder snel een blessure op. Kijk niet om je heen, maar focus op jezelf.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send