EXPERT VIEW

Topsportdiëtiste

Inge De Ridder

“If your dreams don’t scare you, they are not big enough.

LEES MEER

 

Inge De Ridder is sportdiëtiste en werkt in opdracht van de Gymnastiekfederatie. Ze heeft meegewerkt aan de verschillende medailles van het Belgische team waaronder de gouden medaille van Nina Derwael op het WK in Montréal (CAN). Verder begeleidt ze de jongens en meisjes in de topsportstructuur te Gent. Inge werpt in dit artikel een kritisch blik op bepaalde voedingsgewoontes.

Do or don’t?

Sportdrank vs water

Sportdranken zijn alleen nuttig wanneer je langer dan 1 uur intensief sport. Bij een training van (minder dan) één uur kan dus perfect water gedronken worden!

Eten voor vs eten na training/wedstrijd

Dit is wat moeilijker omdat je uiteraard rekening dient te houden met je werk, school enz. In de praktijk zie ik hier veel sporters en hun ouders mee sukkelen. Maar ik zoek steeds naar een oplossing die bij het gezin past. Voor de ene zal dat het splitsen van de maaltijd zijn, voor de andere de restjes van de maaltijd van de dag ervoor in een potje mee richting de training en voor de andere wat later eten na de training.

Banaan vs koek

Suiker of snelle koolhydraten geven je snel energie, maar vaak zien we daarna een energiedip opduiken, waarna je opnieuw de koekenkast begint te plunderen! Sowieso krijg je door het eten van fruit meer voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen dan bij een suikerrijk voedingsmiddel. Koek en gebak bevat enkel vet en suiker, dus fruit is zeker een slimmere keuze. Dan krijg je meteen koolhydraten, vitamines en mineralen binnen! Als je er ook nog een glas melk of zuivelalternatief bij drinkt, dan neem je ook nog meteen eiwitten en vocht op. Ideaal als recuperatie na een training!

Pasta vs rijst

Pasta en rijst zijn ongeveer aan elkaar gelijk. Wit of bruin (volkoren – zilvervlies) maakt wel een verschil qua vezels, mineralen en vitamines. Tijdens gewone trainingsdagen neem je best de bruine variant. Witte pasta en rijst zijn dan weer ideaal op een wedstrijddag omdat ze wat lichter verteerbaar zijn en de voedingsstoffen sneller worden opgenomen.

Vers fruit vs smoothies

In een smoothie zitten al vlug 4 tot 6 stukken fruit. Het is wel belangrijk om dit in de juiste context te plaatsen. Kom je bijvoorbeeld van school en heb je nog een zware training voor de boeg en niet veel tijd om te eten? Dan kan een smoothie zeker. Geconcentreerde energie noem ik dit. Als gewoon tussendoortje (bijvoorbeeld tijdens de schoolpauze) is een stuk fruit altijd beter.

Timing en organisatie!

Voor je training moet je zien dat je voldoende gedronken hebt en dat je een portie koolhydraten hebt gegeten. Wat je tijdens de training nog eet, hangt uiteraard af van de soort training. Langer dan een uur? Dan kan een dorstlesser nodig zijn. Maar een doosje rozijnen, gedroogd fruit of een handje nic nacjes gecombineerd met water zijn even goed! Na je training moet je aanvullen wat je verloren hebt, namelijk koolhydraten, vocht en eiwitten (voor het spierherstel). Als je regelmatig traint is een goede recuperatie immers essentieel, zodat je elke training weer alles kan geven.

Hét belangrijkste voor een sporter

Drinken! Drinken! Jongeren en kinderen krijgen op school meestal weinig mogelijkheden tot drinken. Hierdoor komen ze vaak al uitgedroogd thuis. En vaak kunnen ze dit vochttekort niet ophalen voor het sporten. Ook tijdens de sport lukt dit niet altijd (klotsen in de maag) waardoor ze niet optimaal trainen. Voldoende drinken zowel overdag als tijdens trainingen is daarom cruciaal. Elke atleet maar ook elke trainer zou hier extra aandacht aan moeten geven. Een goed hulpmiddel om te kijken of je voldoende drinkt is de urinekleurcheck. Donker van kleur zoals limonade? Drinken! Licht van kleur? Top!

“Vermijd zware, vetrijke en calorierijke maaltijden!”

Inge zweert bij …

Ik hou enorm veel van variatie en ik kook ook graag. Ik hou van grote groenteschotels met verschillende kleuren en smaken. Ook experimenteer ik graag met verschillende soorten brood zoals banaan-notenbrood met cranberries (in de broodmachine is dat zo klaar) of een sportbroodpudding. Kortom, ik zoek steeds naar oplossingen voor mijn kinderen en atleten. Variatie en ‘keep it simple’ zijn zeker mijn sleutelwoorden.

Het belang van superfoods

Wat zijn superfoods? In wezen zijn dat ook onze groenten en fruit! Boordevol mineralen, vitamines en antioxidanten. Hier zit ook mijn antwoord in verweven: ik vind het allemaal wat overroepen. Gebruik je superfoods ter variatie? Prima! Eet je enkel nog maar superfoods… liever niet! Gebruik ook je gezond verstand, er is geen enkel voedingsmiddel dat superkrachten bevat! Een gevarieerde en kleurrijke voeding is je enige echte “superfood”!

Topsportdietiste Inge De Ridder

www.dietistenpraktijkderidder.be
www.eat2move.be

Meer informatie vind je hier.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send